Yurt Dışı Marka Tescili
Venüsle keşfet ve sonsuzluğa adını yazdır.
Yurt Dışı Marka Tescili
Günümüzde globalleşen dünyada yurtdışı marka tescili konusu her geçen gün önem kazanmaktadır.
Markalar kural olarak tescillendikleri ülkelerde korunur. Buna markanın ‘ülkesellik ilkesi’ denilmektedir. Farklı bir deyişle Türkiye’de başvurusu yapılmış veya tescil edilmiş bir marka yalnızca ülkemiz sınırları içerisinde korunmaktadır.
İhracat yapılan veya yapılacak bir ülkeye tescilsiz marka ile girmeye çabalamak büyük bir riski göze almaktır diyebiliriz.
Marka sahipleri ihracat, fuar katılımları, yurtdışına bayilik verme ve benzeri nedenlerle ülke sınırları dışına taşıdıkları markalarını korumak istedikleri takdirde ilgili ülke veya ülkelerde markasını tescil ettirmesi gerekmektedir.
Peki, birden fazla ülkede marka tescili nasıl yapılmaktadır?
Yurtdışında markaların korunabilmesi için birden fazla yol bulunmaktadır. Burada önemli olan hangi ülke veya ülkelerde markanızı tescil etmek istediğinizdir. Yani bu süreçte sizlerin talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yol haritası ortaya konulmaktadır.
Yurtdışında marka tescil başvurusu ülkesel bazda (istenilen ülkelerde tek tek) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir.
Tüm dünyada geçerli tek bir tescil sistemi mevcut olmamakla beraber Türkiye’nin yararlanabildiği farklı toplu tescil sistemlerine aşağıda kısaca yer almaktadır. Sitemler hakkında detaylı bilgi için bize yazabilirsiniz.
Belirtmek gerekir ki aynı anda pek çok ülkede başvuru imkanı sağlayan toplu sistemlerle zaman ve maliyet açısından avantaj sağlanmaktadır.
Toplu tescil sistemlerine üye olmayan diğer ülkeler için ise tek tek başvuruda bulunarak koruma sağlanabilir. Her ülkenin ulusal başvuru prosedürü ve tescil maliyeti farklılık göstermektedir. Bu konuda da irtibat halinde olunan ilgili ülkelerdeki vekiller ile işlemler yürütülmektedir.
- Madrid Protokolü Çerçevesinde Uluslararası Marka Tescil
Maliyet, işlem kolaylığı ve taraf sayısı açısından diğer tescil sistemlerine göre avantajlı olması sebebiyle en çok tercih edilen marka tescil sistemidir. Türkiye’nin 01.01.1999 tarihinde dahil olduğu sistemde 100’ün üzerinde üye devlet bulunmakta ve üye devlet sayısı her geçen gün artmaktadır.
Madrid Sistemi sayesinde tek bir başvuru ile 100’den fazla ülkenin tamamında ya da seçilecek ülkelerde koruma sağlanabilmektedir.
Başvuru işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla yapılmakta ve Dünya Sınai Mülkiyet Hakları Teşkilatı (WIPO) tarafından yürütülmektedir.
Madrid sistemine üye olan ülkelerin listesini aşağıda görebilir, ülkeler ile ilgili tescil işlemleri için araştırma ve fiyat teklifi isteyebilirsiniz.
Madrid sistemi ile ilgili son olarak yapılacak uluslararası başvuru için Türkiye’de aynı marka ile başvuru ya da tescil zorunluluğu bulunmaktadır.
- Avrupa Topluluk Markası Başvurusu
Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin tamamında geçerli olan, tek bir başvuruyla tüm AB ülkelerinde uluslararası marka tescil imkanı tanıyan sistemdir.
Bu sistemde üye ülke seçimi hakkı tanınmamaktadır. Başvuru tüm ülkeler açısından yapılır ve ülkelerin işlemleri birbirlerine bağlıdır. Yani herhangi bir üye ülkede olası ret kararı tüm başvurunun reddedilmesine sebep olacaktır. Ret kararı ile başvuru, ulusal başvuruya dönüştürülebilir.
Başvuru işlemleri doğrudan Avrupa Birliği Sınai Mülkiyet Hakları Ofisi’ne (EUIPO) yapılmaktadır.
Türk vatandaşları da Paris Sözleşmesi gereğince Topluluk Markası tescil ettirebilirler ve Avrupa Topluluğu’nda korunmasını sağlayabilirler.
- BENELUX Marka Tescil Sistemi
Belçika, Hollanda ve Lüksemburg ülkeleri BENELUX Marka Tescil Sistemini geliştirmiştir. Benelux Marka Ofisi’ne yapılan tek bir başvuru ile koruma her üç ülkeyi de kapsamaktadır.
- OAPI Ülkeleri (Afrika Sınai Mülkiyet Hakları Teşkilatı)
Merkezi Kamerun’da olan Afrika Fikri Haklar Teşkilatı (Organisation Africaine de la Propriete Intellectuelle) Fransızca konuşulan Afrika ülkelerinde geçerli bir sistemdir.
Tek başvuru ile tüm üye ülkelerde koruma sağlanmaktadır. Ülke seçimi mümkün olmayıp olası ret kararı tüm ülkeleri etkilemektedir.
- ARIPO (Afrika Bölgesel Sınai Mülkiyet Hakları Teşkilatı)
Merkezi Zimbabwe olan Afrika Bölgesel Sınai Mülkiyet Hakları Teşkilatı (African Regional Intellectual Property Organization) İngilizce konuşulan Afrika ülkelerinde geçerli bir sistemdir. Tek başvuru ile tüm üye ülkelerde koruma sağlanmaktadır. Ülke seçimi söz konusu olup olası ret kararı seçilen tüm ülkeleri etkilemektedir.
-
Yurt dışı marka tescili olmadan ülkeye faaliyette bulunmak riskli mi ?
İhracat yapılan veya yapılacak bir ülkeye tescilsiz marka ile girmeye çabalamak büyük bir riski göze almaktır diyebiliriz.Türkiye'de Tescilli Markam Dünya'nın Her Yerinde Korunur mu?
Hayır. Markalar kural olarak tescil edildikleri ülkelerde korunur. Dolayısıyla kural olarak Türkiye’de başvurusu yapılmış ve tescil edilmiş bir marka yalnızca ülkemiz sınırları içerisinde korunmaktadır.Avrupa topluluk markası başvurusu nedir ?
Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin tamamında geçerli olan, tek bir başvuruyla tüm AB ülkelerinde uluslararası marka tescil imkanı tanıyan sistemdir.