Sıkça Sorulan Sorular
Günümüzde tescilsiz bir işaretin veya ismin hukuken koruması yok denecek kadar azdır
Marka kısaca, bir ürün veya hizmetin başka ürün ve hizmetlerden ayırt edilmesini sağlayan işarettir. Bu işaret sadece bir sözcükten veya logodan oluşabileceği gibi her ikisinin birlikte de kullanılmasından da oluşabilir. Aynı zamanda kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.
- Markanın ayırt etme, garanti etme, reklam, koruma gibi birçok işlevi vardır.
- Piyasadaki diğer işletmelerden bir adım öne çıkmanızı sağlar.
- Piyasada saygınlık, kurumsallık, tercih edilebilirlik ve güvenilirlik sağlar.
- Güçlü bir marka franchise verilebilir, devredilebilir, satılabilir.
- Markanızın veya benzerinin başkaları tarafından kullanımını engelleme hakkı tanır.
- KOSGEB desteği gibi devlet desteklerinden yararlanmanızı sağlar.
- Gümrüklerde ithalat ve ihracat işlemleri esnasında ürünlerin kontrol ve denetimi açısından bir ön koşuldur.
- İşletmenize ait markanın işletmenize ait malvarlıkları yanında tamamen bağımsız bir değer sağlar.
Markanızın tescil edilebilmesi için öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu’na marka tescil başvurunuz yapılır. Başvurunuz Kurum tarafından değerlendirilir ve incelemelerde problem olmaması halinde başvurunuz Resmi Marka Bülteninde yayımlanır. Marka Bülteninde yayımlanan başvurunuza iki aylık süre içerisinde başka marka sahipleri tarafından herhangi bir itiraz gelmemesi halinde Kurum markanızın tesciline karar verir ve gerekli harç ödendikten sonra marka tescil süreci tamamlanmış olacaktır.
Tescil sisteminde markanızın Kanunda belirlenen şartlara uygun olması ve daha önce tescil edilmiş başka markalarla aynı veya çok benzer olmaması durumunda Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde tescil edilecektir.
Doğru yapılmış bir başvuru olması ve herhangi bir itiraz veya ret kararı ile karşılamaması halinde marka tescil işlemleri ülkemizde yaklaşık olarak 6-7 ay sürmektedir.
Ancak işin uzmanı olmayan kişilerce yapılacak başvurular neticesinde karşılaşılabilecek ret ya da itiraz durumlarında bu süre uzamaktadır.
Markanız, marka başvurusu yapıldığı tarihten itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu süre gerekli harçlar ödenerek 10’ar yıllık sürelerle sınırsız olarak uzatılabilmektedir.
Tescil başvurusunun yapıldığı tarihten itibaren marka koruması başlar. Yani hak sahibine koruma sağlamak için marka, patent, faydalı model veya tasarım başvurusunun tescil tarihi beklenmez. Bu sebeple başvurunun eksiksiz bir şekilde hızlıca yapılması ve tamamlanması gerekmektedir. Markalar başvurunun yapıldığı tarih, saat ve dakika itibariyle koruma altına alınmış olur.
Marka başvurularında çok az sayıda belge istenmektedir. İlgili belgeler için tıklayınız.
Marka tescil başvurusundan önce detaylı bir araştırma işlemi yapmadan ilerleyenlerin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur.
Başvurunuz doğrudan Türk Patent ve Marka Kurumu’nun ilk incelemesinde reddedilebileceği gibi diğer hak sahipleri tarafından yapılan itirazlar neticesinde de reddedilebilir. Bu yüzden ya uzmanlarca marka ön araştırması yapılmalıdır ya da gelen itirazlara karşı yasal süresi içerisinde harç miktarları yatırılarak itiraz edilmelidir.
Başvuru yaptıktan sonra başka marka sahipleri, sizin başvurunuzun kendi markalarıyla benzer olduğunu iddia ederek başvurunuza itiraz edebilme hakkına sahiptir. Yapılan bu itirazlara bir uzman tarafından cevap verilmesi markanıza yapılan itirazların reddedilmesi için büyük önem taşımaktadır. Aksi halde yalnızca itiraz eden kişinin gerekçeleri göz önüne alınır. Marka itiraz işlemleri için tıklayınız.
Türkiye’de ikamet sahibiyseniz yurt içinde yapacağınız marka başvurusunda vekille çalışma zorunluluğunuz yoktur.
Yurt içinde yerleşim yeri bulunmayan gerçek ya da tüzel kişilerin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde başvuru yapabilmesi için marka vekili atama zorunluluğu vardır.
Unutmamak gerekir, marka, uzmanlık gerektiren bir alandır. Konusunda uzman bir vekil ile çalışmanız size maddi, hukuki ve zaman açısından fayda sağlayacaktır.
Bir markanın tescil maliyeti; markanızı tescil ettirmek istediğiniz marka sınıf sayısına göre değişmekle birlikte, Kurum harçları ve vekile ödemeniz gereken tutarları kapsar.
Marka tescil işlemlerinde harç bedelleri her yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenmektedir. Ancak örnek olması adına 2021 yılı için Kurum; tek sınıfta yapılacak bir başvuruda 280,00-TL başvuru ücreti belirlemiştir. Başvuruda seçilecek sınıf başına harç 280,00-TL artış gösterir.
Süreç sonunda ise 2021 yılı için 750,00-TL marka tescil harcı belirlenmiştir. Ancak bu başvuru aşamasında yatırılmamaktadır.
Gerekli tüm belgelerin sağlanması ve harçların ödenmesi halinde; marka benzerlik araştırması ve başvurusunu 24 saat içerisinde gerçekleştirmekteyiz.
Marka tescili, Uluslararası Nice(Nis) sınıflandırmaya göre 45 farklı mal ve hizmet sınıfı içinden seçilen sınıflarda tescil ettirilebilir. Marka tesciline karar verirken, markanızı kullanacağınız ürün ve/veya hizmetlerin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi, sadece ihtiyacınız olanların seçilmesi menfaatinizedir. Bu konuda Marka vekiliniz size destek verecektir. Hangi sınıfta başvuru yapmanız gerektiği vekiliniz tarafından belirlenir.
Ülkemizde marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru sahibi, temsilcisi veya resmi marka vekilleri aracılığı ile yapılabilmektedir. Marka vekilliği sıfatı olmayan avukatlar Kurum nezdinde işlemleri yürütememektedir.
Hayır. Markalar kural olarak tescil edildikleri ülkelerde korunur. Dolayısıyla kural olarak Türkiye’de başvurusu yapılmış ve tescil edilmiş bir marka yalnızca ülkemiz sınırları içerisinde korunmaktadır.
Tescilli marka sahiplerinin ihracat, fuar katılımları, yurtdışına bayilik verme ve benzeri nedenlerle ülke sınırları dışına taşıdıkları markalarını korumak istedikleri takdirde ilgili ülke veya ülkelerde tescil ettirmesi gerekmektedir.
Marka tescil başvurusu ülkesel bazda (istenilen ülkelerde tek tek) yapılabildiği gibi çeşitli ülkeleri kapsayan toplu sistemlerle de yapılabilir. Detaylı bilgi için tıklayınız
Com.tr alabilmenin en kısa yolu marka tescil başvurusudur. Başvuru belgesi veya tescil belgesi ile “com.tr” uzantılı alan adı alabilirsiniz.
Logoların üstüne koyulan “R” ve “TM” harfleri o markanın tescilli olduğu anlamına gelir. “TM”; ‘trademark’ ya da ‘tescilli marka’ kelimelerinin kısaltması olarak gösterilirken, “R” ‘registered’ kelimesinin kısaltmasıdır. Böylece markanıza saygınlık, kurumsallık, tercih edilebilirlik ve güvenilirlik katar ve taklitlere karşı caydırıcılık sağlayabilirsiniz.
Evet. Marka hakkını ihlal eden kişi/işletme hakkında birtakım cezai yaptırımların uygulanacağı Kanunda açıkça belirtilmiştir.
Başkasına ait tescilli bir markayı izinsiz şekilde üretmek, satmak, satışa arz etmek, ithal ve ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak, nakletmek, depolamak gibi sahibinin izni olmaksızın yapılan eylemler Kanunen suç olarak belirtilmiştir. Cezaya hükmedilebilmesi için markanın Türkiye’de tescilli olması şarttır.
Kanun hangi hallerin marka hakkına tecavüz sayılacağını saymıştır. Bu haller:
- Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı hak sahibiymiş gibi kullanmak,
- Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markayı taklit etmek,
- Markayı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle markanın taklit edildiğini bildiği veya bilmesi gerektiği hâlde tecavüz yoluyla kullanılan markayı taşıyan ürünleri satmak, dağıtmak, başka bir şekilde ticaret alanına çıkarmak, ithal işlemine tabi tutmak, ihraç etmek, ticari amaçla elde bulundurmak veya bu ürüne dair sözleşme yapmak için öneride bulunmak,
- Marka sahibi tarafından lisans yoluyla verilmiş hakları izinsiz genişletmek veya bu hakları üçüncü kişilere devretmektir.
Her başvuruyla sadece bir markanın tescili talep edilebilir.