Marka Devir ve Lisans İşlemleri
Venüsle keşfet ve sonsuzluğa adını yazdır.
Marka Devir ve Lisans İşlemleri
Marka Devir İşlemleri
Marka, tescil edildikten sonra ticari bir statü kazanır ve ticari ürünler gibi alınıp satılabilir, lisans verilebilir veya devredilebilir.
Marka tescilinde olduğu gibi marka devri için gerekli işlemler de Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yürütülür.
Devir işlemi Kanunen yazılı şekle tabidir ve sözleşmenin geçerliliği ancak noter tarafından onaylanmış şekilde yapılmış olmasına bağlıdır. Marka devrine ilişkin danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Devri hukuken ve şeklen inceleyip, devir işlemi için Kurum başvurularını gerçekleştirmekte, takibini sağlanmakta ve en nihayetinde bilgilendirme işlemini yapmaktayız.
Tescilli bir marka devredilebileceği gibi henüz başvurusu yapılmış ve işlemleri devam eden bir marka da devredilebilir. Marka, tescil edilen veya başvuruda bulunulan mal veya hizmetlerin bütünü veya belirli bir kısmı için de devredilebilir.
Marka devri işleminin hem noter hem de Türk Patent ve Marka Kurumu ayağı bulunmaktadır. Marka devir işlemlerinde gerekli belgeler tamamlanıp Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılır. Kurum devir hakkında karar alır ve marka devri tamamlandıktan sonra marka sicil defterine kayıt edilir.
Devir işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için bize yazabilirsiniz.
Marka Lisans İşlemleri
Tescilli bir marka kural olarak sahibi tarafından kullanılmaktadır. Lisans sözleşmesi ise marka sahibinin markadan doğan haklarını kısmen veya tamamen başkasına devretmesine imkan sağlayan hukuki bir işlemdir.
Lisans; inhisari lisans veya inhisari olmayan(basit) lisans şeklinde verilebilmektedir. İnhisarı lisans söz konusu olduğu zaman, lisans veren marka sahibi başkasına lisans verememekte ve hakkını açıkça saklı tutmadıkça, kendisi de markayı kullanamamaktadır. Basit lisans durumunda ise lisans veren markayı kendi kullanabileceği gibi, üçüncü kişilere aynı markaya ilişkin başka lisanslar da verilebilmektedir.
Marka lisans sözleşmesinin Kanunen yazılı olarak yapılması şarttır. Ancak noterde yapılma zorunluluğu yoktur. Lisans sözleşmesinin unsurları, içeriği, süresi taraflar arasında kural olarak serbestçe belirlenebilmektedir.
Marka hakkı, tescil edildiği mal veya hizmetlerin bir kısmı ya da tamamı için lisans sözleşmesine konu olabilmektedir.
Lisans sözleşmesinin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde sicile kaydı tarafların haklarının korunması açısından önem arz etmektedir.
Marka lisans işlemlerinde danışmanlık hizmetimiz; sözleşmelerin hazırlanması ve incelenmesi ile sözleşmelerin sicile kaydını kapsamaktadır.
——
Marka devir işlemi yapılır mı ?
Marka devir işlemi kim tarafından onaylanır ?