Aklımıza Gelen Her Şey Marka Olarak Tescil Edilebilir mi?
Bu başlıkta ‘aklımıza gelen her kelime ya da işareti marka olarak tescil edebiliyor muyuz?’ sorusunun yanıtını bulacaksınız.
Marka kısaca, bir ürün veya hizmetin piyasadaki diğer ürün ve hizmetlerden ayırt edilmesini sağlayan işarettir.
Bu işaret sadece bir sözcükten veya logodan oluşabileceği gibi her ikisinin birlikte kullanılmasından da oluşabilir. Aynı zamanda kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.
Bir marka oluşturmak istediğimizde aklımıza gelen her kelime ya da işareti marka olarak tescil ettiremeyebiliriz. Kanunen öngörülen bazı kısıtlamalar söz konusu. Kimi durumlarda marka başvurunuz doğrudan Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından reddedilebilmekte kimi durumlarda ise itiraz ile marka tescilinizin önüne geçilebilmektedir.
Bu sebeple marka tescil başvurusundan önce konunun uzmanı bir vekile danışmanız ve markanızın tescil edilebilirliğini sorgulamanızda fayda var. Böylece gereksiz yapılacak masraftan ve kaybedeceğiniz zamandan kurtulmuş olursunuz.
Kanunda sıralanmış olan ve Kurum tarafından marka başvurunuzun doğrudan reddedilmesine sebep olabilecek işaret ve kelimelerin başlıklarını aşağıda sıraladık. Bu başlıklara giren bir marka düşünceniz varsa boşa harcama yapmadan yeni bir marka düşünmenizi tavsiye ederiz.
Marka Olarak Tescil Edilemeyecek İşaretler
1) Herhangi bir ayırt edici niteliğe sahip olmayan işaretler
2) Vasıf bildiren işaretler. (Ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği, hizmetlerin sunulduğu zamanı gösteren veya malların ya da hizmetlerin diğer özelliklerini belirten işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler)
3) Aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer işaretler (Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş ya da daha önceki tarihte tescil başvurusu yapılmış marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzer işaretler)
4) Meslek, sanat, ticaret grubunu ayırt etmeye yarayan işaretler; -Jenerik İşaretler- (Ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaret veya adlandırmaları münhasıran ya da esas unsur olarak içeren işaretler)
5) Malın özelliğinden kaynaklanan işaretler (Malın doğası gereği ortaya çıkan şeklini ya da başka bir özelliğini veya teknik bir sonucu elde etmek için zorunlu olan veya mala asli değerini veren şeklî ya da başka bir özelliğini münhasıran içeren işaretler)
6) Yanıltıcı nitelikteki işaretler (Mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak işaretler)
7) Bir devlet veya uluslararası örgüte ait işaretler
8) Kamuyu ilgilendiren veya halka mal olmuş tarihi veya kültürel bir değeri içeren işaretler
9) Dini değer veya sembolü içeren işaretler
10) Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan işaretler
11) Tescilli coğrafi işaretten oluşan ya da tescilli coğrafi işaret içeren işaretler.